Relatarea incepe intr-un hotel maiestuos de la marginea orasului Bruxelles. Amplasarea era vecina cu acel capat al lumii, unde doar noduri de autostrada se intalnesc.
Usi rotative, plante decorative, priviri conspirative. Observ intamplator un grup de barbati, imbracati a la lejer, cu tricouri negre si pantaloni de trening negrii, purtand o emblema in piept. Nu am reusit sa disting ce reprezenta acea emblema. In acelasi timp, ii simteam cum se uitau iscoditor inspre mine. Probabil ca aveau aceeasi cautatura pe care un barbat o are, cand incearca sa inteleaga daca femeia e disponibila sau nu. Adica o privire insistenta. Si aceste intalniri s-au tot petrecut in holul hotelului maiestuos.
Uiterior, imi continuu activitatile pentru care am facut aceasta deplasare. Usi rotative: intrare in hotel, dus, plecare din hotel. Ma urc in taxi: “Catre centru”. Un trafic teribil, parea ca portile iadului se descatusasera si varsau cazane de masini negre cu faruri rosii. Orasul era neschimbat fata de cum il stiam – un site de constructii. Cel mai reprezentativ lucru al acestui oras – pickhammer-ele de pe marginea trotoarului impanzit cu benzi care indruma la ocolire. Si curgeau cazane de masini si alte utilaje, si ploaia tot marunta era, iar institutiile europene rasareau ici-colo, la fel de sticloase si de colturoase.
Dintr-odata, ne gasim in fata unui hotel luxos, care avea intrarea blocata de oameni. Acestia erau suporterii nationalei Columbiei, care ii aclamau pe jucatori din pragul usilor rotative. In treacat am surprins cu coada ochiului un autocar, zeci de oamenii si sute de blitz-uri. Era mult zgomot. Taximetristul imi explica ce se intampla si, entuziasmat, imi spune ca la hotelul la care sunt eu cazata, se afla si nationala Belgiei. Simt o mandrie in vocea lui. Acesta continua: nu… nu i-ati vazut? Trebuie sa-i fi vazut. [se incheie dialogul purtat intr-o franceza teribil de sontaca].
Si atunci am realizat. Emblema, trening-ul, barbatii. Nationala unei tari. Primul lucru care imi vine in minte este: cei mai buni jucatori ai acestei tari. Profesionisti, top of the top. Un gand de apreciere pentru oricine e primul in domeniul sau. Apoi, instantaneu, alt gand:
Atat de infatuata am fost de mine insami, de prioritatile mele (dus, pieptanat, comandat taxi, ajuns la timp), incat am pierdut imaginea de ansamblu. Si nu, imaginea de ansamblu nu este nationala de fotbal a unei tari. Ci oportunitatile, extragerea dintr-o existenta marunta si plasarea intr-o lume vasta.Vigilenta sociala. Abandonarea preconceptilor. Deschiderea ochilor.
Realizarea faptului ca fiecare trecator aleator traieste o viata la fel de vivida si complexa ca a mea – populata de propriile ambitii, prieteni, rutini, griji si nebunii mostenite – o poveste epica ce continua sa se desfasoare in jurul meu precum o galerie subterana de furnici, cu pasaje elaborate care duc catre alte mii de vieti, despre care nici nu stiam ca exista. In care as putea aparea si eu, o singura data, razant, ca persoana care soarbe cafeaua pe fundal, ca o fereastra luminata intr-un bloc la apus, ca o pata de culoare in trafic.
Blitzurile tremurau in fata hotelului, taxiul inainta, scandarile exaltau acel colt de oras. Iar usile rotative continuau sa se invarta, lasand gandurile sa intre si sa iasa, sa se ametesce si sa se piarda. Sa se piarda ca mai toate epifaniile urbane pe care le traim, noi ramanand intodeauna cei ce-am fost de fapt.
Pe un perete – un graffiti : “Devino ceea ce esti”.
No Comments Yet!
You can be first one to write a comment