Leacurile babesti

Leacurile babesti

Leacurile babesti

0 comments 📅19 October 2014, 21:58

… nu, nu cred in leacurile babesti (cine nu se astepta la asta?!); nu pentru ca i-as considera pe inaintasii nostri niste tampiti sau pentru ca imi imaginez ca civilizatia a inceput cu ziua in care m-am nascut eu si “vai, cum puteau sa traiasca oamenii inainte telefoanelor celulare , a pastilelor Viagra si a lubrefiantului anal” ci pentru ca nu am incredere in studiul care a confirmat faptul ca <<Schema Calului>> este bun in a trata indigestia – de exemplu:

 

Hai sa ne imaginam cum s-ar fi putut intampla descoperirea:

Tanti Lenuta – vraciul din Trebuci a primit un client care suferea de indigestie si – ne avand ce sa-i dea (dintre leacurile mostenite ca litera de lege de la Tanti Lenuta Senior) si pentru ca Brelocul Erbivorului nu era trecut ca leac final pentru nimic i-a spus suav: “Ia asta,just  add hot water, si vino in 3 zile la un “follow-up” sa vedem isprava”

Dupa 3 zile indigestia oricum ar fi disparut – daca pacientul avea prezenta de spirit sa se opreasca si din drojdit- si astfel, un client satisfacut a fost o nota favorabila pentru ridicarea plantei mai sus mentionate la rang de leac.

Criteriul de a fi salvat 5 peroane dintr-un sat de la flagelul cufurelii nu mi se pare edificator pentru asta; daca bei “apa vie” 2 saptamani la rand si nu ai migrene nu inseamna ca baltoaca aia ti-a fericit barbatul luandu-ti motivul de a spune “no is no”. Poate pur si simplu nu ai fi avut migrene.

O planta poate fi etichetata ca tamaduitoare doar in urma unor studii in mediu controlat si pe un esantion de… foarte multe persoane diferite ca sex, bagaj genetic si trecut medical (pot fi contrazis aici). Doar atunci poate fi trecuta de Radio Sant la pagina minunilor naturale.

Ma indoiesc ca tanti Lenuta a avut timp si chef sa faca toata treaba asta, si chiar daca -dintr-o dragoste nemarginita pentru umanitate- ar fi vrut sa o faca, nu cred ca ar fi gasit in comuna ei si in satele adiacente atat de multi pacienti care sa sufere de aceeasi chestie. Si atunci, avand cateva rezultate bune  si nici un mort – a murmurat Evrika si a dat sfara-n tara pentru a-si publica descoperirea.

Problema cea mare vine odata cu fetita doamnei Lenuta Quinn  care, primind informatia de la mama sau -mai grav- bunico-strabunica, nu a mai pus la indoiala veridicitatea descoperirii pentru ca “hei, stiu de la strabunica!” Si cu totii stim cat de mult sunt pretuiti batranii in comunitatile care au consacrat leacurile babesti.

Sa nu uitam deasemenea ca stiinta moderna doar a denumit efectul Placebo si nicidecum nu l-a inventat, deci putem banui cu incredere ca o gramada din cele 5 persoane s-au autotamaduit si Podoaba Murgului a fost doar “along for the ride”.

Avem -cel putin in Romania- o gramada de ipohondrici care au nevoie de un tratament chiar si pentru sanatate, si astia vor fi primii care iti vor recomanda pe un ton complice sa bei in fiecare dimineata o lingurita de lamaie cu o jumatate de omida pentru ca asa nu vei lua niciodata SIDA – oricat de des ai merge la spirale.

Ati observat cum tot odata la 2/3/4 ani apare un nou cel mai sanatos fruct din lume?! Acum catva timp a fost Catina, dupa care Goji dupa care apa plata cu lamaie, si alte combinatii care -fara a le diminua meritele- erau contemporane intre ele, dar au avut pe rand momentul de glorie ca “cel mai la moda”

Sa nu uitam doar ca exista “cate sate atatea” remedii pentru momentul in care “ai tras curent”- concept care … din punct de vedere medical nu prea exista! asa ca … va rog sa ma scuzati dar voi trece peste recomandarile babesti si – cand ma voi imbolnavi – ma voi duce la spital!

 

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.