recomandări de mimosă

recomandări de mimosă

recomandări de mimosă

0 comments 📅26 October 2014, 08:51

              de curând am terminat de citit “dona juana” a lorenei lupu si am fost dezamagită …dezamagită de faptul ca s-a terminat. parcă, parcă, doream să  mai fie. scriitura lorenei dă dependență si ajungi să  ceri în  continuare să te hrănească viguros.

            ” dona juana” este un roman erotic, nerecomandat minorilor si persoanelor cu afectiuni cardiace, dar proiectul “dona juana”, după cum precizează autoarea, “este o veritabilă poveste de dragoste autentică (…)”.

citind-o, aș putea să  spun că este  vorba și despre o autentică poveste de prietenie.  deși imaginea pregnantă  este cea a femeii-vânător, cartea nu vorbește  de un îndemn la emanciparea femeii si nici de un concurs între don juan si dona juana gen ” cine vânează primul căprioara cu botic umed primeste veneratie eternă”. romanul nu urlă, nu scrâsneste, ci vorbește  inteligent.  unul dintre meritele lorenei este că știe să strecoare in fața noastră, personaje credibile, învestindu-le cu originalitate.

dona juana este o tânăra care animă  fiecare seara a unui club de travesti, deghizată in bărbat, alături de colegii săi de scenă. obisnuința, curajul,vocea,  inteligența și sarcasmul o fac o vedetă redutabilă, adorată și urâtă în egală măsură în acest mediu promiscuu.  promiscuitatea  nu face însă decât să umanizeze personajele care se dezbracă cu naturalețe  de haine, de lacrimi și de prejudecăți.

dona juana apreciază o partidă bună și sinceră de sex, o replică inteligentă, o întâlnire spumoasă. personajul nu se cramponează de situatii obisnuite, de prejudecati și de persoane fără credibilitate.  se înconjoară de prieteni adevărați și nici măcar nu pare să sesizeze că este meritul ei că aceștia există în viața sa; există carmen-pictoriță ziua și prostituată noaptea, virgil, taximetristul fidel și anton, spălător de vase și în final, coleg de scenă, un personaj de o căldură formidabilă.  dona juana are o capacitate uluitoare de a epura relațiile  și de a extrage numai oameni de calitate. este momentul în care am  înțeles că sexul iese din scenă și lasă loc, cu eleganță, prieteniei.

romanul este o carte cu mult sex și mult caracter care vorbește despre prietenie și un alt fel de dragoste.

bineînțeles,  tot ce am menționat este strict părerea mea și nu am nicidecum falsa impresie că am atins și descifrat tot eșafodajul construit inteligent de lorena lupu în roman. dar, ca un îndemn la lectură, vin prefața cărții, scrisă de cristian mungiu și postfața care este un interviu acordat de lorena lupu lui dan-silviu boerescu.

lectură plăcută!

alte recomandări de mimosă:  “luminița, mon amour”, cezar-paul bădescu

în curs de lecturare: “sfârșit de sezon “, marius chivu

 

 

No Comments

No Comments Yet!

You can be first one to write a comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.